Entrevista al nostre soci Juan Luis Casanova a COPE Catalunya i Andorra

El nostre soci Juan Luis Casanova ha estat entrevistat, diumenge 4 de febrer, al programa radiofònic “Duros a 4 pessetes” de COPE Catalunya i Andorra per parlar sobre els canvis de la “Llei 11/2018 sobre informació no financera”.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta normativa, el 2018, un gran nombre de grups empresarials que superaven determinats límits quant a xifra de negocis, actius i nombre d’empleats, es van veure obligats a incloure als informes de gestió informació sobre medi ambient, social i govern corporatiu.

Aquesta llei s’ha ampliat amb una nova Directiva Europea que, tal com ha explicat Juan Luis Casanova, suposarà un canvi molt significatiu en aquest tipus d’informes. De fet, assenyala a l’entrevista, aquests informes han anat evolucionant en els darrers anys i han passat de dir-se memòries de responsabilitat social-corporativa a anomenar-se estats d’informació no financera el 2018, i ara informes de sostenibilitat.

Segons remarca el soci d’Audria al programa “Duros a 4 pessetes”, la nova normativa, que s’espera que estigui aprovada abans del mes de juny, posa al mateix nivell la informació sobre sostenibilitat i la informació econòmica. A més, l’estandarditza seguint una normativa europea desenvolupada per EFRAG, i això permetrà que les empreses utilitzin un llenguatge comú i, el que és més important, la comparació de les dades que fins ara no era possible perquè cada empresa reportava amb un llenguatge i un format diferent.

Juan Luis Casanova també explica que la normativa introdueix la verificació, és a dir, que el contingut d’aquests informes haurà de ser validat per un verificador, generalment un auditor de comptes. Això no és cap novetat per a nosaltres, ja que Espanya, França i Itàlia ja estàvem obligats a verificar aquests informes, però a la resta d’Europa suposarà una novetat. I, a més, posa tota aquesta informació a disposició i consulta dels grups d’interès: els clients, els proveïdors, empleats, institucions, etc.

El contingut d’aquest informe serà molt més extens que el que tenim fins ara. Com a novetats principals, el soci d’Audria Auditoria i Consultoria ha manifestat que, a més d’incloure informació general de l’empresa, informació sobre l’impacte de l’empresa al medi ambient o sobre el seu personal en relació a condicions de treball o igualtat de gènere, o polítiques de prevenció de violació dels drets humans, mesures adoptades per prevenir la corrupció i el suborn, informació sobre temes fiscals, etc., s’hi inclou el concepte de doble materialitat, la informació sobre la cadena de valor i la diligència deguda.

Escolta l’entrevista completa